EXPO “Kunst gaat het dak op” [AFGESLOTEN]

De St. Urbanuskerk in Bovenkerk is in september 2018 getroffen door een grote brand. De kerk wordt
gelukkig in oude glorie herstelt. Zo worden de gewelven van dit neogotische gebouw opnieuw gemetseld en er komt een nieuw dak op. (Amateur)kunstenaars hebben op de nieuwe dakleien van de St. Urbanuskerk een kunstwerk gemaakt.

Foto Daniëlle Barentsen.
Foto Daniëlle Barentsen.

Woensdagmiddag 27 oktober 2021 was het zover. De vakjury bestaande uit burgemeester Tjapko Poppens, directeur Museum JAN Marieke Uildriks en SAKB Kunst Lokaal vakdocent Dolly Pieterson gingen aan de slag. De jury mocht een selectie van 30 leitjes maken uit ca. 130 inzendingen. Dat is haast niet te doen, want waar let je op?

Alle leitjes lagen anoniem uitgestald op een 10-tal tafels. Wat geen rol mocht spelen waren de oneffenheden die in het natuurlijke materiaal zaten. Er was aan de kunstenaars geen thema aangegeven, waardoor er veel verschillende afbeeldingen waren. Alle juryleden waren unaniem van mening dat het niveau van de kunstenaars hoog was.

De geselecteerden zijn inmiddels op de hoogte gebracht: Cor Bakker, Michaëlla Barentsen, Carin de Koning, Arie Dekker, Bettie Drooghmans, Manuel Fernandes Peres, A. Kleijn, Betty Kooij-Nieman, Madelon Landré, Ina Looijer, Nand Maas, Dolf Middelhoff, Nick Mulder, Bart Nagel, Nicolette Oosterhof-Heemskerk, Engel Peterse-Tax, Mientje Petrus, Ton Plasmeijer, Thyra Pottuijt, Jasmijn Pottuijt, Baris Pottuijt, Wilma Scholten, Frans Stokkel, Jarno v.d. Weerd, Ingrid van Blanken, Jolijn van Eerden, Nardic van Laar en Berny van Wieringen. En dan zijn er nog twee kunstenaars die anoniem hebben ingeleverd.  

De leitjes die niet uitgekozen zijn gaan de komende week daadwerkelijk het dak op. Op de website krijgen alle leitjes een mooie plek.

Expositie MUSEUM JAN van 5 t/m 28 november 2021

Op 5 november wordt de tentoonstelling in de Bovenzaal van MUSEUM JAN geopend en daarna is deze toegankelijk voor het publiek. Hierbij kunt u mee doen aan de publieksjury om de drie leitjes uit te kiezen die een plek krijgen in het torenmuseum van de St. Urbanuskerk.

Tegelijkertijd is er de tentoonstelling voor het werk van Sam Drukker, de expositie schitterend glas – 30 jaar MUSEUM JAN en Prijs voor glaskunst – Bernardine de Neeve-prijs 2021.

Wij wensen iedereen een gezellig museumbezoek toe. De bovenzaal is helaas niet toegankelijk voor mindervaliden.

Namens Helponsuitdebrand.com,
Onderdeel van Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus,

Chris van den Helder en Edwin Barentsen