Jobse is in 1922 opgericht en bestaat deze zomer 100 jaar. Reden om met een team van ca. 45 medewerkers een feestje te houden voor het ambacht dat zij in ere houden; goed opgeleid en gecertificeerd. In het TV programma Binnenstebuiten van KRO NCRV geven zij een demonstratie op de St. Urbanuskerk van Bovenkerk.

Kunst gaat het dak op

Vorige zomer hebben we een actie gehad dat kunstenaar een daklei konden beschilderen. Die dakleien zijn aan het einde van 2021 door Jobse op het dak gelegd. Tijdens de uitzending komt Jobse daarop terug en laat willekeurig twee beschilderde dakleien zien.

Indrukwekkende lijst restauraties

Wanneer je de website van Jobse bezoekt raak je onder de indruk van de gebouwen die Jobse in de loop van de tijd als dakdekker onderhanden heft genomen. Wij zijn met name nieuwsgierig naar restauraties. Het gaat om de Grote Kerk in Breda, Vredespaleis in Den Haag, Slot Zeist, kasteel de Haar, Poortgebouw universiteit Leiden, jachtslot Hoenderloo en nu ook de St. Urbanuskerk Bovenkerk.

Ambacht van historische dakdekker gaat niet verloren

Bij restauraties gaat het om het ambacht zoals dat bij de bouw van het gebouw werd gebezigd. In de materialen als leisteen, koper, lood en zink is al die jaren niet veel in veranderd. Natuurlijk worden nieuwe technieken om de materialen met een kraan naar de juiste plek toe te hijsen toegepast. Ook de veiligheid is tijdens het werken enorm verbeterd.

Meer kijken of lezen…

Uitzending gemist van Binnenstebuiten.
Meer lezen over de actie “Kunst gaat het dak op”.
Meer lezen over de jurering “Kunst gaat het dak op”.
Meer lezen over kunst die Museum Jan niet haalde.
Meer lezen over de winnaars van “Kunst gaat het dak op.