Afgelopen vrijdag 5 november 2021 was de feestelijke opening van de tentoonstelling “Kunst gaat het dak op”. De opening werd gehouden in de grote zaal beneden, waar aan een grote tafel bubbels en hapjes (hartig en fudge) werden uitgeserveerd.

Er was een klein officieel gedeelte met een toespraak van Chris van den Helder. Chris was onder de indruk van alle kunstwerken die waren ingestuurd en de klus die de jury heeft geklaard door slechts 30 leitjes te mogen uitkiezen. Chris sprak zijn waardering uit voor de samenwerking met MUSEUM JAN en Edwin Barentsen overhandigde directeur Marieke Uildriks daarvoor een bloemstuk in een chocoladeblikje. Bep van de Helder las een mooi gedicht voor over de St. Urbanuskerk en Ad Verkleij (de bedenker van de leien actie) en Elly Bakker (zij kwam met het eerste beschilderde leitje) mochten het lint doorknippen, waarna de tentoonstelling officieel was geopend.

Het resultaat van de leitjes actie mag er wezen.
In totaal is er € 18.000,- opgehaald.

Stichting vrienden van de Bovenkerkse Urbanus

Waar doen we het voor?

De St. Urbanuskerk is van augustus 2010 t/m mei 2016 gesloten geweest vanwege een grote restauratie en herinrichting. Vanaf 21 mei 2016 tot 15 september 2018 zijn er wekelijks meerdere vieringen geweest en zijn er tientallen concerten georganiseerd.  Zo vonden 4.000+ betrokkenen tijdens Kerst 2017 de weg naar dit historisch gebouw van Pierre Cuypers.

Op zaterdag 15 september 2018 werd de kerk helaas getroffen door een grote brand. Dankzij de inzet van de brandweer bleef de toren behouden. Om het publiek te betrekken bij de fondswerving is helponsuitdebrand.com opgericht.

Voor het herstel van de St. Urbanuskerk streven we zes doelen na die niet door de verzekering gedekt worden. Deze zijn nodig om activiteiten comfortabel in de kerk te kunnen bijwonen. Dat zijn energie, toegankelijkheid, verstaanbaar, sfeervol, kruiswegstaties en aanbouw. Hiermee is in totaal een bedrag van € 1,3 miljoen nodig.

Begin 2021 is de actie “Maak de Urbanus blij en sponsor een lei” gestart. Aan het begin van de zomervakantie waren er ca. 500 dakleien verkocht. Half augustus 2021 is als onderdeel van de eerdere actie “Kunst gaat het dak op” gelanceerd. Een samenwerking met SAKB Kunst Lokaal en MUSEUM JAN. Het resultaat van de actie zijn 1.500 verkochte dakleien, waarvan 180 beschilderd door (amateur)kunstenaars.

Wij werken er naar toe dat Kerst 2022 weer in de kerk kan worden gevierd. Wij zien er naar uit om alle donateurs en betrokkenen te kunnen verwelkomen. Op de route daar naar toe zullen we nog menige keuze moeten maken. Wat is er mogelijk om voor de opening te realiseren en wat kan daarna nog? Wij hebben er alle vertrouwen in dat de kerk weer in volle glorie zal herrijzen en zullen ons steentje van harte bijdragen.

Wij danken alle donateurs voor het in ons gestelde vertrouwen.