Verhalen uit de Amstelveense zorg

AMSTELVEENS NIEUWSBLAD dinsdag 16 februari 2021

‘Ik voelde haar machteloosheid’

AMSTELVEEN Silvia van Overloop is 47 jaar en werkt als activiteitenbegeleidster bij Zonnehuis Bovenkerk. Silvia’s ervaring speelt zich af aan het begin van de coronapandemie toen het aantal besmettingen opliep, als een nieuwe bewoonster wordt opgenomen. Wanneer je in deze periode opgenomen werd, had je te maken met extra maatregelen. Eén van die dingen was tien dagen in kamerquarantaine. De verzorgers en activiteitenbegeleiders mochten dan alleen in beschermende kleding naar binnen.

Zo kreeg Silvia de melding dat zij een nieuwe bewoonster mocht verwelkomen, waar ze direct naar toeging om kennis te maken. Maar hoe doe je dit op een aangename manier, wanneer je een heel pak aan moet inclusief gezichtsbescherming?

CREATIVITEIT Silvia: “Deze mevrouw was vanuit haar thuissituatie naar een voor haar onbekende omgeving verhuisd. Dat was enorm verwarrend voor haar. Dan moest je op zo’n afstandelijke manier een eerste ontmoeting aan gaan…. Het vroeg veel creativiteit om daar een plezierige ervaring van te maken! Ik klopte op de deur en kwam rustig binnen. Met een zachte en vriendelijke stem verwelkomde ik de nieuwe dame en stelde mij voor. Ik zag dat zij angstig om zich heen keek en in verwarring raakte. Waar was zij? Wie was dat in dat pak met masker? Ik praatte rustig tegen haar en ze reikte mij haar hand. Ze hield me stevig vast. Ik voelde haar machteloosheid in deze verwarrende situatie… Deze mevrouw praatte niet meer en keek alleen maar voor zich uit in de kamer. Ik zag dat er niets tastbaars of herkenbaars voor haar mee verhuisd was naar haar nieuwe kamer. De kamer was leeg met een standaard bed en een kast van het Zonnehuis. Deze mevrouw hield mijn hand nog steeds stevig vast en ook ik voelde wat deze vreemde periode met haar deed. Ik vroeg mij af wat ik wél voor haar kon betekenen. Het zou zo fijn zijn om haar nieuwe kamer wat meer ‘thuis’ te laten voelen. Wat zou het mooi zijn om haar kamer in te richten met wat meubels en schilderijtjes.”

MASKER AF Silvia belde de tweedehands winkel De Boemerang. “Die draagt ons een warm hart toe. Na mijn verhaal te hebben aangehoord, werden er de volgende dag mooie spullen gebracht. Daarmee kon ik de kamer voor haar een stuk gezelliger inrichten. Op deze manier kon ik toch een beetje warmte brengen in haar kamer. Wat was ik op dat moment blij dat ik in samenwerking met anderen het leven voor onze bewoners toch een beetje comfortabeler kon maken. Ik hoop voor iedereen dat wij op korte termijn weer zonder masker mogen werken. Dan zijn we weer zichtbaar voor deze groep mensen, waar de wereld al verwarrend genoeg voor is.”

Silvia heeft al een zorgcompliment ontvangen, maar vele anderen in de Amstelveense zorg nog niet. Draagt u deze kanjers ook een warm hart toe? Verwen ze en help mee door te doneren aan de actie Zorgcompliment 2021.