Verhalen uit de Amstelveense zorg

AMSTELVEENS NIEUWSBLAD dinsdag 9 maart 2021
Foto: Ambulancebroeder Quiseppe maakt deel uit van het team van Pamela.

AMSTELVEEN Pamela Wullems is teammanager post Amstelveen bij Ambulance Amsterdam. Met een hecht team verlenen zij verpleegkundige zorg met de ambulance in situaties waarin mensen op hun kwetsbaarst zijn. Zeker de helft van het team heeft zelf Covid doorgemaakt.

COMPLOTTHEORIEËN Velen zijn flink ziek geweest, vertelt Pamela, en een aantal kampt na maanden nog steeds met restverschijnselen die wellicht niet meer overgaan. “Dan steekt het enorm om te zien en te horen in de media dat er complottheorieën bestaan. Hoe dan? Van welke planeet kom je dan? Zijn die patiënten die mijn collega’s elke dag vervoeren dan verzonnen? Het verdriet dat mijn collega’s elke dag zien bijvoorbeeld, het afscheid nemen van je man of vrouw als wij met de ambulance komen. Niet wetende of je je partner nog levend terug zal zien. Die verzinnen wij blijkbaar?”

“improviseren met de middelen die je tot je beschikking hebt”

TEKORTEN Diezelfde collega kan zijn of haar werk vaak alleen nog maar doen in een beschermend pak, bloedheet, en soms zonder collega als ze het alleen af kunnen, want er zijn tekorten voor de beschermde kleding. “We moeten zuinig zijn met de materialen die we hebben. Zelfs handschoenen zijn schaars waardoor we met inferieure kwaliteit werken en ze snel scheuren. Daardoor is er nog meer risico op blootstelling aan allerlei narigheid. Gewoon niet te krijgen, al driekwart jaar niet. Dat verzin je toch niet? Of zou dit een complot zijn?”

BIZAR Pamela vervolgt: “Heel bizar om te leven in een maatschappij waarin alles gereguleerd wordt door regeltjes en standaarden. Waarbij wij werken in een wereld waarin we gewend zijn om juist af te wijken van standaarden en te improviseren met de middelen die je tot je beschikking hebt. Daar zijn we goed in, en daar redden we levens mee. Niet denken, maar doen. Dan kijk je naar de media waar aan alles wordt getwijfeld, overal is kritiek op. Vernielingen, protesten, mensen die een slaatje slaan uit de crisis door beschermende middelen of vaccinaties in te kopen en met flinke winst door verkopen. Iedereen heeft een mening en een oordeel. Wij blijven gewoon fijn bij de basis. Hulp verlenen aan hen die dat behoeven, zonder aanzien des persoons. Zonder ons druk te maken om meningen en rustig afwachtend tot de rust weer is teruggekeerd. Het komt altijd goed, en zo niet, dan nog komt het toch altijd weer goed. Wij hoeven de wereld niet te verbeteren, mensen op te voeden of te corrigeren. Wij hoeven alleen maar te doen waar we goed in zijn, zorgen, helpen, een luisterend oor bieden, relativeren en er zijn als het moet. Gewoon business as usual voor ons. Of het nou Covid is, een ongeval, een suïcide, een hartinfarct of een geboorte, behalve de beschermingsmaatregelen en alle regeltjes en discussies in de maatschappij, verandert er voor ons niks.”

Pamela, Quiseppe en haar team hebben al een zorgcompliment ontvangen, maar vele anderen in de Amstelveense zorg nog niet. Draagt u deze kanjers ook een warm hart toe? Verwen ze en help mee door te doneren aan de actie Zorgcompliment 2021.

Eerst deel lezen van Pamela’s verhaal? Klik hier.