De vakjury bestaande uit burgemeester Tjapko Poppens, directeur Museum JAN Marieke Uildriks en SAKB Kunst Lokaal vakdocent Dolly Pieterson gingen woensdagmiddag 27 oktober aan de slag voor de beoordeling van alle inzendingen.

Ongeveer 130 leitjes lagen uitgestald op en 10-tal tafels er er mochten slechts 30 leitjes mee naar MUSEUM JAN. Dat is haast niet te doen, want waar let je op? Deze keuzestress zorgde voor menig overlegmomentje.

HOOG NIVEAU

Dat het niveau van inzendingen hoog is, kunt u zien op de pagina van kunstwerken die de selectie niet gehaald hebben. Stuk voor stuk pareltjes die de moeite van het bekijken waard zijn. De dakleien die niet meegaan naar MUSEUM JAN gaan komende week inderdaad het dak op. Wat de jury unaniem ervaarde was de ongelooflijke passie waarmee iedereen zich heeft ingezet. Dat maakt elke lei tot een uniek kunstwerk en zij complimenteren alle betrokkenen.

WAAR LET JE OP

Marieke Uildriks lette er bijvoorbeeld op dat alle leeftijden vertegenwoordigd waren in de selectie. Bij een enkel leitje konden zij die opmaken uit de signatuur van de kunstenaar. We vermoeden dat de jongste kunstenaar 3 en de oudste 90 jaar is. Wat Marieke ook belangrijk vond was het tijdsbeeld van het kunstwerk. Het kunstwerk moest iets te vertellen hebben. Dolly Pieterson lette erop dat de verscheidenheid van de inzendingen ook terugkwam in de selectie. Dus niet alleen maar Urbanuskerken en duiven… Ook de variatie aan gebruikte technieken vormde een criteria. In de gemeente Amstelveen wonen zo’n 130 nationaliteiten. Vanuit de diversiteitsgedachte was het voor Tjapko Poppens belangrijk dat die gewaarborgd werd. En ook het tijdsbeeld van gebeurtenissen rond de afgebrande kerk was voor deze Bovenkerker een item. Kortom, gedrieën is er een goed afgewogen selectie van 30 leitjes gemaakt.

Expositie MUSEUM JAN van 5 t/m 28 november 2021

Op 5 november wordt de tentoonstelling in de Bovenzaal van MUSEUM JAN geopend en daarna is deze toegankelijk voor het publiek. Hierbij kunt u mee doen aan de publieksjury om de drie leitjes uit te kiezen die een plek krijgen in het torenmuseum van de St. Urbanuskerk.

Tegelijkertijd is er de tentoonstelling voor het werk van Sam Drukker, de expositie schitterend glas – 30 jaar MUSEUM JAN en Prijs voor glaskunst – Bernardine de Neeve-prijs 2021.